trapez i jego przekatne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Corty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 maja 2009, o 17:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

trapez i jego przekatne

Post autor: Corty »

Nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem. Mam nadzieję, że pomożecie mi je rozwiązać
Dany jest trapez o przekątnych x i y takich, że
\(\displaystyle{ x ^{2} - y^{2}=z}\)
(z - stała liczba)
Kąty przy dłuższej podstawie trapezu wynoszą kolejno 30 stopni , 60 stopni
Oblicz pole trapezu
Ostatnio zmieniony 22 lis 2009, o 21:21 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zamykać wyrażenia matematyczne w klamry [latex][/latex].
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

trapez i jego przekatne

Post autor: kolanko »


Oznaczenia :
\(\displaystyle{ HD = y \\
AC = x \\
CD = BE = a \\
BC = DE = h}\)


Z pitagorasa
\(\displaystyle{ x^2 = h^2 + (a + h \sqrt{3})^2 \\
y^2 = h^2 + (\frac{3a + 2h \sqrt{3}}{3})^2}\)


Po odjęciu stronami i wyredukowaniu ladnie :
\(\displaystyle{ z=\frac{h \sqrt{3}}{3} \cdot \frac{6a + 5h \sqrt{3}}{3}}\)

Pole trapezu :
\(\displaystyle{ ( \frac{6a + 5h \sqrt{3}}{6}) \cdot h}\)

Wracamy do z
\(\displaystyle{ z=\frac{2 \sqrt{3}}{3} \cdot (\frac{6a + 5h \sqrt{3}}{6}) \cdot h}\)

Dalej juz latwo
Corty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 maja 2009, o 17:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

trapez i jego przekatne

Post autor: Corty »

Wielkie dzięki nie wiem co bym bez ciebie zrobiła...

Tak wogle to ja jestem w 3 gimnazjum i do stałam je od nauczycielki do rozwiązania ;D
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

trapez i jego przekatne

Post autor: kolanko »

spoko loko jak co to pytaj
ODPOWIEDZ