Pole odcinka kołowego?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Pole odcinka kołowego?

Post autor: Lbubsazob »

Z przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 1 zatoczono koła o promieniu 1. Pole części
wspólnej tych kół jest równe:
\(\displaystyle{ a) \frac{1}{4} \pi \\
b) \frac{1}{2} \pi \\
c) \frac{1}{4} \left( \pi-2\right) \\
d) \frac{1}{2} \left( \pi-2\right)}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pole odcinka kołowego?

Post autor: Sherlock »


Część wspólna złożona jest z dwóch żółtych elementów (rysunek). Jeden taki element ma pole równe: pole ćwiartki koła minus pole połowy kwadratu.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Pole odcinka kołowego?

Post autor: Lbubsazob »

A skąd wiadomo, że ten wycinek to pole ćwiartki koła?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pole odcinka kołowego?

Post autor: Sherlock »


Szukaną część wspólną zaznaczyłem na niebiesko. Połówka tej części ma pole (rysunek po prawej): pole ćwiartki koła (jest tam kąt prosty więc 1/4 kąta pełnego) minus pole połowy kwadratu (zielone pole). Mając pole żółtego fragmentu, pomnóż je przez 2 - otrzymasz pole części wspólnej.
ODPOWIEDZ