Czesc wszystkim.
Ostatnio na matmie bralem rownania okregu i nie zrozumialem jednej rzeczy, a mianowicie:
Mam wspolrzedne srodkow dwoch okregow: np S1=(-4,3), S2=(-2,3). Jak teraz sie liczy iloczyn S1S2 ??
Tak przy okzaji mam dla was 2 zadanka.
zad1
Napisz rownanie okregu o promieniu r=2pierwiastki z 10, przechodzacego przez punkty
A=(-2,2), B=(2,-2)
zad2
Napisz rownanie okregu przechodzacego przez punkty:
A=(-3,1), B=(3,-1), C=(1,3)
Nauczyciel tak nam wytłumaczył lekcje ze teraz nie wiem jak to zrobic.
Pozdrawiam wszystkich:)
Równanie okręgu.......
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Równanie okręgu.......
do 2 .
masz taki wzór \(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y - b )^2 = r^2}\) gdzie a to np -3, b to np 1
podstaw wsztkie punkty i zrób układ równań
masz taki wzór \(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y - b )^2 = r^2}\) gdzie a to np -3, b to np 1
podstaw wsztkie punkty i zrób układ równań
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Równanie okręgu.......
W pierwszym układ równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}(-2-a)^{2}+(2-b)^{2}=2\sqrt{10}\\(2-a)^{2}+(-2-b)^{2}=2\sqrt{10}\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}(-2-a)^{2}+(2-b)^{2}=2\sqrt{10}\\(2-a)^{2}+(-2-b)^{2}=2\sqrt{10}\end{array}}\)