Pola zacieniowanych figór - III Gimnazjum
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
Pola zacieniowanych figór - III Gimnazjum
Mam problem z jednym zadanie z pracy domowej. Zadanie jest z III klasy gimnazjum. Treść: Średnica okręgu ma długość 2. Oblicz pola zamalowanych figur. Zdjęcie z obrazkiem poniżej. Obrazek : ... c6770.html
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Pola zacieniowanych figór - III Gimnazjum
Pole połowy jednego 'listka' to pole odcinka koła o promieniu \(\displaystyle{ 1}\) i kącie środkowym \(\displaystyle{ 60^o}\)
\(\displaystyle{ P=6 \cdot ( \frac{\pi r^2\alpha}{360} - \frac{r^2 sin\alpha}{2} )}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ r=1}\), \(\displaystyle{ \alpha=60^o}\)
\(\displaystyle{ P=6 \cdot ( \frac{\pi r^2\alpha}{360} - \frac{r^2 sin\alpha}{2} )}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ r=1}\), \(\displaystyle{ \alpha=60^o}\)