trapez i kąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
allison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 8 lut 2009, o 12:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 45 razy

trapez i kąty

Post autor: allison »

Przekątna trapezu trapezu równoramiennego jest prostopadła do ramienia i zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego trapezu. Ramię trapezu ma długość 5. Oblicz miary kątów i długości boków tego trapezu.

Nic z tego nie rozumiem, pomocy!
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

trapez i kąty

Post autor: Sherlock »


1) Kąt przy podstawie trapezu (zaznaczony w niebieskim trójkącie prostokątnym) ma miarę \(\displaystyle{ 90-\alpha}\)
2) W trapezie równoramiennym nie tylko kąty przy tym samym ramieniu sumują się do 180 stopni ale też kąty leżące naprzeciwko siebie (dlaczego?). Skoro kąt przy dolnej podstawie ma miarę \(\displaystyle{ 2\alpha}\) to kąt przy górnej podstawie mam miarę \(\displaystyle{ 180^0-2\alpha}\).
Zatem: \(\displaystyle{ (90^0-\alpha)+(180^0-2\alpha)=180^0}\)
Znając kąty wyliczysz długości boków trapezu (własności trójkąta 30-60-90 stopni).
ODPOWIEDZ