Oblicz pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Siemion92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: J-ów
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz pole trapezu

Post autor: Siemion92 »

W trapezie ABCD przedłużenia nierównoległych boków AD i BC są prostopadłe. Oblicz pole trapezu, jeśli
|AD| = a oraz |\(\displaystyle{ \sphericalangle}\) ABC|=|\(\displaystyle{ \sphericalangle}\) DAC|=\(\displaystyle{ \alpha}\)

Proszę o rozwiązanie tego zadania i rysunek bo mi wychodzą dwa rysunki w zależności jak rozmieścimy wierzchołki ABCD:(. Z góry dzięki za odpowiedzi
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: piasek101 »

140199.htm
Siemion92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: J-ów
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz pole trapezu

Post autor: Siemion92 »

Tylko mam lekki kłopot z tym uzależnieniem tych kątów. Jakbyś mógł dać jakaś wskazówkę.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: piasek101 »

Rysunek - jeden z danych kątów zaznaczyłem przy dłuższej podstawie trapezu (nie zastanawiałem się nad tą drugą wersją).

Na ,,dole" masz trzy kąty (DAC; CAB; ABC) - razem mają 90 stopni.
Ponieważ dany jest zarówno w ABC jak i w ACD; w tych też trójkątach jest jeden z tych ,,dolnych kątów" (CAB = ACD)to trójkąty są podobne.
Siemion92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: J-ów
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz pole trapezu

Post autor: Siemion92 »

To do tego doszedłem i nie wiedziałem. A nie wiem jak tym z sinusem bo ja jaszcze sinusów nie miałem i tak nie do końca wiem jak to zapisać. Bo z tego co wiem potrzebny jest promień a tu go nie mam i nie wiem jak to zapisać. Jakbyś mógł mi to napisać to bym był bardzo wdzięczny.
ODPOWIEDZ