pole prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ucho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 lis 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostróda

pole prostokąta

Post autor: ucho »

tata Darka ma 20m siatki ogrodzeniowej. jakie wymiary w metrach,wyrazone liczbami naturalnymi, powinien miec prostokatny warzywnik aby mozna bylo go ogrodzic ta siatka,oraz zeby jego pole bylo jak najwieksze?
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

pole prostokąta

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ 2x+2y=20 \Rightarrow x+y=10 \Rightarrow x=10-y}\)
Szukane jest maksymalne \(\displaystyle{ xy=(10-y)y}\).
Masz równanie kwadratowe, znajdź wartość maksymalną i y, dla którego ją przyjmuje. Po zadaniu
ODPOWIEDZ