pole prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ucho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 lis 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostróda

pole prostokąta

Post autor: ucho »

czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tego zadania? oto one;
obwód prostokąta jest równy 44cm. Szerokość prostokąta stanowi 4/7 jego długości. oblicz pole tego prostokąta. -- 19 lis 2009, o 19:30 --
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

pole prostokąta

Post autor: Sherlock »

Zdania zadania zamieniamy na równania :
ucho pisze:obwód prostokąta jest równy 44cm
\(\displaystyle{ 2a+2b=44}\)
ucho pisze:Szerokość prostokąta stanowi 4/7 jego długości
\(\displaystyle{ a= \frac{4}{7}b}\)
ucho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 lis 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostróda

pole prostokąta

Post autor: ucho »

no i co dalej?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

pole prostokąta

Post autor: Sherlock »

Dalej masz do rozwiązania układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi. Podstaw \(\displaystyle{ a= \frac{4}{7}b}\) do \(\displaystyle{ 2a+2b=44}\) i wylicz \(\displaystyle{ a}\), potem \(\displaystyle{ b}\) i na końcu pole prostokąta.
ODPOWIEDZ