pole trojkata wytłupaczy mi ktos krok po kroku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
byk119
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 16 mar 2009, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

pole trojkata wytłupaczy mi ktos krok po kroku

Post autor: byk119 »

w trojkacie ABC dane sa |AB|= 3, |AC|= 5 kat CAB= 60 stopni. Oblicz pole tego trójkata oraz długosc czesci dwusiecznej kata CAB zawartej wewnatrz trojkata ABC
andrew2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 paź 2009, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Morąg
Pomógł: 2 razy

pole trojkata wytłupaczy mi ktos krok po kroku

Post autor: andrew2303 »

1. Rysujemy rysunek.
2. Zaznaczamy wysokość opadająca na bok AC.
3. Obliczamy wysokość ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego.
4. Obliczmy pole ze wzoru na pole dowolnego trójkąta.
byk119
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 16 mar 2009, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

pole trojkata wytłupaczy mi ktos krok po kroku

Post autor: byk119 »

a bys mugł obliczenia podac
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

pole trojkata wytłupaczy mi ktos krok po kroku

Post autor: barakuda »

andrew2303 pisze:
3. Obliczamy wysokość ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego.

A dlaczego? Przecież ten trójkat nie jest równoboczny. |AB|= 3, |AC|= 5
ODPOWIEDZ