Mam takie zadanie:
Pole trojkata wynosi 24, a dlugosc jego przeciwprostokatnej 10. Oblicz dlugosc przyprostokatnej tego trojkata.
Najpierw wyliczylem wysokosc prostopadla przeciwprostokatnej c. Wyszlo mi, ze h= 24/5
Potem robie taki uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a ^{2} + b ^{2} = 100 \\ 24= \frac{1}{2} \cdot a \cdot b \end{cases}}\)
i nie potrafie dokonczyc tego ukladu rownan ...
Pole trojkata, co robie zle?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole trojkata, co robie zle?
Po pierwsze nie podajesz oryginalnej treści - tu akurat nie ma to dużego znaczenia.
Co do układu :
\(\displaystyle{ a^2+b^2=(a+b)^2-2ab}\) (przyda się).
Co do układu :
\(\displaystyle{ a^2+b^2=(a+b)^2-2ab}\) (przyda się).
Pole trojkata, co robie zle?
piasek101 pisze:Po pierwsze nie podajesz oryginalnej treści - tu akurat nie ma to dużego znaczenia.
Co do układu :
\(\displaystyle{ a^2+b^2=(a+b)^2-2ab}\) (przyda się).
Uwierz mi, że podaje oryginalną treść, bo ja dostałem takie samo zadanie w szkole i też nie wiem jak je zrobić ;/ w czym mi może pomóc Twoje równanie?
PS. do autora... jesteś może z Głogowa?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole trojkata, co robie zle?
91carlos pisze: Uwierz mi, że podaje oryginalną treść, bo ja dostałem takie samo zadanie w szkole i też nie wiem jak je zrobić ;/ w czym mi może pomóc Twoje równanie?
A dla mnie w miejscu (*) powinno być ,,prostokatnego" + pogrubione (bez ,,ej").eXo pisze: Pole trojkata (*) wynosi 24, a dlugosc jego przeciwprostokatnej 10. Oblicz dlugosci przyprostokatnej(ych) tego trojkata.
,,Moje równanie" : wstaw jego prawą stronę zamiast lewej pierwszego z układu.
Z drugiego wyznacz (ab) , wstaw do pierwszego - z tego wyznacz (a+b) ; dalej powinno się udać.