Teza i dowód związany z wektorami
Mam takie zadanie:
Uzasadnij, że odcinek łączący środki przekątnych przekątnych dowolnego trapezu jest równoległy do podstaw i jego długość jest równa połowie różnicy długości podstaw.
Podpowiedź nauczyciela to, że:
O = punkt przecięcia się przekątnych
AO = OC
BO = OD
odcinek łączący środki przekątnych trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 4 razy
odcinek łączący środki przekątnych trapezu
Ostatnio zmieniony 18 lis 2009, o 20:40 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
odcinek łączący środki przekątnych trapezu
Równoległy do podstaw : środek dowolnego odcinka łączącego dwie proste równoległe jest równo odległy od tych prostych (jak to nie wystarczy to można dołożyć Talesa).
Co do jego długości - idzie z Talesa, albo wektorowo (było chyba w tamtym roku na próbnej maturze).
Co do jego długości - idzie z Talesa, albo wektorowo (było chyba w tamtym roku na próbnej maturze).