Kąt w trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Kąt w trójkącie

Post autor: Bartek1991 »

W trójkącie ABC są dane \(\displaystyle{ |AC|=10, BC=10 \sqrt{2}}\). Promień okręgu opisanego na tym trójkącie R=10. Oblicz miarę kata ACB.

Nie rozumiem co robię źle:

Wykorzystując dwa wzory na pole powierzchni trójkąta (P= 1/2absina, P = abc/4R) otrzymuję AB = 20sina . I potem podstawiam to do twierdzenia cosinusów. I wychodzi równanie kwadratowe z cosinusem, ale rozwiązania są wredne, bo zadanie jest z matury...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kąt w trójkącie

Post autor: anna_ »

84678.htm
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Kąt w trójkącie

Post autor: Bartek1991 »

Nie wiem, jakbym tego zadania nie liczył nie jestem w stanie wyznaczyć tego kąta. Cosinus owszem wychodzi, sinus też, ale wartości są mało znane a zadanie jest z matury, wartość powinna więc wyjśc jakaś znana...
ODPOWIEDZ