Kąt między stycznymi...oraz pole trójkąta równobocznego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bbrryyssiiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 4 razy

Kąt między stycznymi...oraz pole trójkąta równobocznego

Post autor: bbrryyssiiaa »

1.Do okręgu i promieniu \(\displaystyle{ 10\sqrt{3}}\) poprowadzono styczne z punktu P odległego od tego okręgu o 20.Miara kąta między tymi stycznymi jest równa...?


2.Jeżeli pole trójkąta równobocznego jest równe P to obwód tego trójąkta jest równy..?
(czyli mam porównać P= \(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\) do 3a? czy co?)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kąt między stycznymi...oraz pole trójkąta równobocznego

Post autor: florek177 »

1. zrób rysunek, oznacz wielkości i policz kąt z funkcji.
2. z pola wyznacz a i policz 3a.
ODPOWIEDZ