3 zadania z trojkatem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
snuff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2006, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

3 zadania z trojkatem

Post autor: snuff »

1. Na trojkacie rownoramiennym ABC (|AC|=|BC|) o polu rownym \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\) opisano okrag, ktorego promien ma dlugosc 2. Oblicz dlugosc wysokosci CD tego trojkata.

2. Oblicz dlugosci bokow trojkata prostokatnego, ktorego obwod wynosi 70, a pole 210.

3. W trojkacie prostokatnym miedzy dlugoscia a podstawy i dlugosciami h, H dwu jego nierownych wysokosci zachodzi zwiazek \(\displaystyle{ a^{2}}\) =hH. Wyznacz cosinus kata przy podstawie trojkata.

Prosze o pomoc przy zadaniach
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

3 zadania z trojkatem

Post autor: Ziom Ziomisław »

1. Proponuje ze wzoru woźnicy na pole(S=p*r) i tw. Pitagorasa + może zwykły wzór na pole trójkąta (S=ah/2)
2. Skorzystaj z tych samych twierdzień. Ogólnie pobaw się trochę obliczeniami, a powinno wyjść.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

3 zadania z trojkatem

Post autor: Uzo »

Jeżeli chodzi o pierwsze to chyba nie z tego wzoru, któy podałeś a z tego \(\displaystyle{ P=\frac{a\cdot b\cdot c}{4R}}\)
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

3 zadania z trojkatem

Post autor: Ziom Ziomisław »

Lol opisanego masz rację MasH. Dzięki
snuff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2006, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

3 zadania z trojkatem

Post autor: snuff »

Dzieki za 1 i 2. A zadanie 3? ?
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

3 zadania z trojkatem

Post autor: Ziom Ziomisław »

Co do Zad.3 to o jakie dwie wysokości chodzi ??? Dowolne czy jak bo jakby nie patrzeć każdy trójkąt ma je trzy...
snuff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2006, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

3 zadania z trojkatem

Post autor: snuff »

Hmm, wydaje mi sie,ze chodzi o wysokosc lezaca na boku czyli na jednej z przyprostokatnych.
ODPOWIEDZ