Odcinek dzielący trapez na połowy

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcin22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 7 razy

Odcinek dzielący trapez na połowy

Post autor: marcin22 »

Witam, mam do zrobienia takie zadanie, wydaje się z pozoru proste:

Kod: Zaznacz cały

Podstawy trapezu mają długośći 8 i 4. Oblicz dł. odcinka równoległego do nich i dzialącego pole trapezu na połowy.
Znaczy ja myślałem że można je zrobić prostą, wręcz elementarną metodą mianowicie chciałem je zrobić na podobieństwo trapezów (powstałe przez podział trapezy są wg mnie podobne bo mają wszystkie kąty takie same)
a=4, b=8, x- szukany odcinek

\(\displaystyle{ \frac{4}{x}=\frac{x}{8}}\) (górny trapez do dolnego)

Ale jak okazuje się nic nie chce tą metodą wyjść poprawnie, ponadto gdy zrobię trochę inną proporcję podobieństwa

\(\displaystyle{ \frac{4}{x}=\frac{4}{8}}\) (górny trapez do głównego)

to wychodzi jeszcze inny wynik.

Wiem żę gdzieś jest tu błąd w rozumowaniu. Czy ktoś może mi wyjaśnić gdzie?? (i jeżeli chce to od razu jak się zabrać do tego zadania )
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Odcinek dzielący trapez na połowy

Post autor: anna_ »

104900.htm
ODPOWIEDZ