Hej Potrzebuje pomocy z zadaniem dodatkowym z matematyki.
Oblicz pole trapezu, którego podstawy mają 35cm i 10cm, a długości ramion wynoszą 20cm i 15cm.
Z góry dziękuję
Pole trapezu
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pole trapezu
Narysuj dwie wysokości. Z lewej i prawej strony powstały trójkąty prostokątne więc z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^2=20^2-x^2}\) oraz \(\displaystyle{ h^2=15^2-y^2}\), z kolei \(\displaystyle{ x+y=35-10}\).
\(\displaystyle{ h^2=20^2-x^2}\) oraz \(\displaystyle{ h^2=15^2-y^2}\), z kolei \(\displaystyle{ x+y=35-10}\).