Okrąg opisany na trapezie i jego pole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Okrąg opisany na trapezie i jego pole

Post autor: Bartek1991 »

Punkty A=(-1,-7), B = (3,1), C = (0,1) są wierzchołkami trapezu ABCD (AB || CD), na którym mozna opisać okrąg. Oblicz pole tego trapezu.

Próbowałem wektorami (z iloczynem skalarnym), obliczyłem sobie dzięki temu wysokość trapezu, ale dalej nic nie mogę wymyślić, nie wiem jak wykorzystaćfakt że koło jest opisane na tym trapezie (wiem, że sumy przeciwległych kątów są takie same, ale co z tym zrobić?)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Okrąg opisany na trapezie i jego pole

Post autor: anna_ »

Trapez jest równoramienny.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Okrąg opisany na trapezie i jego pole

Post autor: Bartek1991 »

Ale na maturze musiałbym chyba to jakoś uzasadnić...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Okrąg opisany na trapezie i jego pole

Post autor: anna_ »

Trapez jest wpisany w okrąg, a AB || CD (czyli cięciwy okręgu) są równoległe, więc odcinki będące ramionami muszą być równe.
Jeżeli to nie wystarcza to poprowadź sobie promienie do wierzchołków trapezu i dodatkowo promień prostopadły do podstaw. Ten promień jest jednocześnie dwusieczną kątów. (kąty AOD i COB będą więc równe)
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Okrąg opisany na trapezie i jego pole

Post autor: Bartek1991 »

A skąd mam mieć pewność, że ten promień jest dwusieczną?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Okrąg opisany na trapezie i jego pole

Post autor: anna_ »

Bo utworzone trójkąty są równoramienne, a ten promień był prostopadły do podstaw trapezu (czyli jego 'części' były wysokościami tych trójkątów, a wysokość w trójkącie równoramiennym poprowadzona na podstawę jest jednocześnie dwusieczną kąta)
ODPOWIEDZ