obwod trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 8 mar 2008, o 09:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Strzelin/Wrocław
obwod trojkata
Dany jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym 30 stopni. Oblicz obwod tego trojkata gdy przeciwprostokatna ma dlugosc 12 dm. help
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
obwod trojkata
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{a}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{a}{12}}\)
\(\displaystyle{ a = 6}\)
\(\displaystyle{ cos30^o = \frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{b}{12}}\)
\(\displaystyle{ b= 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Ob = a+b+c = 6+6 \sqrt{3}+12 = 18+6 \sqrt{3} = 6(3+ \sqrt{3})dm}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{a}{12}}\)
\(\displaystyle{ a = 6}\)
\(\displaystyle{ cos30^o = \frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{b}{12}}\)
\(\displaystyle{ b= 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Ob = a+b+c = 6+6 \sqrt{3}+12 = 18+6 \sqrt{3} = 6(3+ \sqrt{3})dm}\)