w trapezie równoamiennym... + równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
NatiF
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:24
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

w trapezie równoamiennym... + równoległobok

Post autor: NatiF »

Zad. 1 W trapezie równoramiennym ABCD , w którym AB || CD oraz |AB| = 2a i |CD|=a przekątna AC zawiera się w dwusiecznej kąta DAB. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt ABC.

Zad. 2 W równoległobok o przekątnych długości 20 cm i 12 cm wpisano romb (tzn. każdy i werzchołek rombu należy do innego boku równoległoboku ) w taki sposób, że boki rombu są równoległe do przekątnych równoległoboku. Oblicz długość boku rombu.

Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu. Mój problem polega na tym, że potrafię wykonać rysunek, wszystko elegancko zaznaczyć, ale nie mogę znaleźć żadnej zależności, które 'popchnęłaby " zadanie do przodu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

w trapezie równoamiennym... + równoległobok

Post autor: piasek101 »

2. Tak idzie :
121525.htm
NatiF
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:24
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

w trapezie równoamiennym... + równoległobok

Post autor: NatiF »

dzięki wielkie za podpowiedź ! W życiu bym nie wpadła na pomysł z podobieństwem trójkątów... Teraz to zadanie wydaje się banalne -- 17 lis 2009, o 16:13 --Zad. 1 W trapezie równoramiennym ABCD , w którym AB || CD oraz |AB| = 2a i |CD|=a przekątna AC zawiera się w dwusiecznej kąta DAB. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt ABC.


Ma ktos pomysł na to zadanie ?:)
ODPOWIEDZ