[planimetria - zadania] pomozcie mi to rozwiazac!

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
desperat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 maja 2006, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: matematyczny koszmar

[planimetria - zadania] pomozcie mi to rozwiazac!

Post autor: desperat »

prosze pomozcie mi rozwiazac te zadania z planimetrii, bo ja za nic ne wiem o co w tym chodzi, a od tego zalezy bardzo duzo
1) w trojkacie rownobocznym ABC na boku BC wybrano punkt M taki ze BM = 0,5 MC. wyznacz sinus kata CAM
2) boki trojkata ABC maja dlugosci AB = 4, AC = BC = 8
a) oblicz dlugosc promieni okregow wpisanego w trojkat ABC i opisanego na nim
b) oblicz stosunek pol figur na ktore symetralna boku AC dzieli trojkat ABC
3) na przeciwprostokatnej AB trojkata ABC zbudowano trojkat rownoboczny ABX. wyznacz katy trojkata ABC jezelii wiadomo ze pole trojkata ABX jest dwa razy wieksze od pola trojkata ABC
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

[planimetria - zadania] pomozcie mi to rozwiazac!

Post autor: juzef »

temacik
Zablokowany