Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tych 2 zadań
Zadanie1
W prostokącie ABCD długości boków pozostają w stosunku 3:4. Obrazem prostokąta ABCD w podobieństwie o skali 2/3 jest prostokąt, którego przekątna ma długość 7,5cm. Oblicz różnicę obwodów tych prostąkątów.
Zadanie2
W trapezie poprowadzono równoległy do obu podstaw odcinek, który podzielił ten trapez na dwa trapezy podobne. Oblicz długość odcinka, jesli podstawy trapezu mają długość a=9cm b=4cm
Podobieństwo czworokątów
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podobieństwo czworokątów
1.
Boki pierwszego prostokąta to : 3x; 4x. Zatem przekątna ma 5x.
\(\displaystyle{ 5x\cdot \frac{2}{3}=7,5}\)
2.
\(\displaystyle{ 4:x=x:9}\)
Boki pierwszego prostokąta to : 3x; 4x. Zatem przekątna ma 5x.
\(\displaystyle{ 5x\cdot \frac{2}{3}=7,5}\)
2.
\(\displaystyle{ 4:x=x:9}\)