Miara kąta dwuściennego wynosi \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) . Na jednej ze ścian znajduje się pkt.A,którego odległość od drugiej sciany wynosi 10cm.Oblicz odl. pkt.A od krawedzi kata dwuściennego.
Powinno wyjść d= 10 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)Mógłby mnie ktoś wspomóc rysunkiem bo nie mogę tego narysować?
Miara kąta dwuściennego.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Miara kąta dwuściennego.
Oznacz sobie przez A1 punkt będący rzutem punktu A na drugą płaszczyznę oraz przez A2 punkt będący rzutem punktu A na krawędź kąta dwuściennego.
Zauważ, że trójkąt AA1A2 jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o znanej długości przyprostokątnej |AA1|. Natomiast odległość |AA2| która masz obliczyć jest przeciwprostokątną tego trójkąta.
Zauważ, że trójkąt AA1A2 jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o znanej długości przyprostokątnej |AA1|. Natomiast odległość |AA2| która masz obliczyć jest przeciwprostokątną tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 7 razy
Miara kąta dwuściennego.
Już wcześniej zrobiłem taki rysunek jak mi napisałeś i wyszła mi proporcja, że\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{10}{x}}\), tylko, że wtedy wynik nie wychodzi mi poprawny.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Miara kąta dwuściennego.
A dlaczego nie? Przecież:
\(\displaystyle{ x= \frac{10}{sin \alpha}= \frac{10}{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}= \frac{2 \cdot 10}{ \sqrt{2} } }= \frac{2 \cdot 10 \sqrt{2} }{2} =10 \sqrt{2}}\)
Albo inaczej:
Szukana długość to przecież przekątna kwadratu o boku równym 10.
\(\displaystyle{ x= \frac{10}{sin \alpha}= \frac{10}{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}= \frac{2 \cdot 10}{ \sqrt{2} } }= \frac{2 \cdot 10 \sqrt{2} }{2} =10 \sqrt{2}}\)
Albo inaczej:
Szukana długość to przecież przekątna kwadratu o boku równym 10.