W trapezie prostokątnym ABCD podstawy AB i CD mają kolejno długości 4cm i 9cm wiedząc że przekątne tego trapezu przecinają sie pod kątem prostym wykaż że trójkąty ABD i ACD są podobne
b) oblicz długość krótszego ramienia trapezu
Z góry dziękuje za pomoc przy rozwiązaniu zadania
Podobieństwo trójkątów w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Podobieństwo trójkątów w trapezie
Zerknij na rysunek, udało się znaleźć kąt alfa w obu trójkątach (korzystamy z tego, że pomarańczowy trójkąt też jest prostokątny).
Ramię AD policzysz z podobieństwa trójkątów ABD i ACD:
\(\displaystyle{ \frac{|AD|}{|AB|} = \frac{|DC|}{|AD|}}\)
Ramię AD policzysz z podobieństwa trójkątów ABD i ACD:
\(\displaystyle{ \frac{|AD|}{|AB|} = \frac{|DC|}{|AD|}}\)