W deltoid o polu P wpisano okrąg o promieniu r. Oblicz obwód deltoidu korzystając ze wzoru: O=2a+2b(O-obwód), gdy: P=51 i r=3.
Zmarnowałam na te zadanie dwie godziny i zero rezultatu. Pomocy!!
W deltoid o polu...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
W deltoid o polu...
\(\displaystyle{ a, b}\) - boki deltoidu
\(\displaystyle{ P=2 \cdot \frac{ar}{2}+2 \cdot \frac{br}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=ar+br}\)
\(\displaystyle{ P=r(a+b)}\)
\(\displaystyle{ a+b= \frac{P}{r}}\)
\(\displaystyle{ Ob=2(a+b)=2 \cdot \frac{P}{r}}\)
\(\displaystyle{ P=2 \cdot \frac{ar}{2}+2 \cdot \frac{br}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=ar+br}\)
\(\displaystyle{ P=r(a+b)}\)
\(\displaystyle{ a+b= \frac{P}{r}}\)
\(\displaystyle{ Ob=2(a+b)=2 \cdot \frac{P}{r}}\)