KOŁO + ROMB = zadanie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ptashyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 11 mar 2006, o 08:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

KOŁO + ROMB = zadanie

Post autor: ptashyna »

Na kole o obwodzie 4 Π opisano romb. Oblicz pole tego rombu, jeżeli jego kąt rozwarty ma 120 ° .
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

KOŁO + ROMB = zadanie

Post autor: Sir George »

ptashyna, zauważ, że krótsza przekątna dzieli romb na dwa trójkąty równoboczne (których wysokości równe są średnicy koła)...
ODPOWIEDZ