oblicz obwód i pole trapezu ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kasia9907
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 lis 2009, o 18:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Turek

oblicz obwód i pole trapezu ABCD

Post autor: kasia9907 »

oblicz obwód i pole trapezu ABCD
a)odcinki są równe:
AD=3
DC=2
PRZY WIERZCHOŁKU A JEST KĄT 90 STOPNI A PRZY WIERZCHOŁKU B 45 STOPNI

b)oblicz obwód i pole trapezu ABCD
dłuższa podstawa AB=10, krótsza podstawa CD=6cm
odcinek CB=2 PIERWIASTKI Z 5.Wysokość pada z wierzchołka D na odcinek AB i tworzy kąt prosty
PROSZĘ TO BARDZO PILNE
wojtusp7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

oblicz obwód i pole trapezu ABCD

Post autor: wojtusp7 »

a)\(\displaystyle{ obw: = 7+6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 6+4,5 \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ