Trapez dowolny.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
WonsaczKonsacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 lis 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Trapez dowolny.

Post autor: WonsaczKonsacz »

Ramiona trapezu mają długość 3 cm i 4 cm, krótsza podstawa ma długość 7, 5 cm, a długość odcinka łączącego środki ramion jest równa 10 cm. Oblicz długość dłuższej podstawy i pole trapezu.


Co do długości podstawy to obliczyłem ją przekształcając wzór
2dł-a=b w tym wypadku 2*10-7,5=20-7,5=12,5

Czyli 12,5 ma dłuższa podstawa.Ale nie mam pomysłu jak obliczyć pole.W odpowiedzi pisze,że ma wyjść 24 cm

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Trapez dowolny.

Post autor: Sherlock »

Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^2=3^2-x^2 \\ h^2=4^2-y^2 \\ x+y=12,5-7,5}\)
x i y to odcinki które powstają po narysowaniu wysokości
ODPOWIEDZ