Podobieństwo trójkątów, (nie)utrata ogólności

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Podobieństwo trójkątów, (nie)utrata ogólności

Post autor: patry93 »

Witam.

Pytanie chciałbym odnieść do ogółu zadań, ale posłużę się przykładem:
Niech \(\displaystyle{ AA_1 , BB_1 , CC_1}\) oznaczają wysokości w trójkącie ostrokątnym \(\displaystyle{ ABC}\). Wiadomo, że trójkąt ten jest podobny do trójkąta \(\displaystyle{ A_1 B_1 C_1}\). W zadaniu należy obliczyć kąty trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\), ale jest to w tej chwili nieistotne.
Rozumiem, że w tym przypadku nie jest zachowana kolejność proporcjonalności boków, tzn. nie musi być akurat \(\displaystyle{ AB : A_1 B_1 = AC : A_1 C_1}\).
Robiąc rysunek do zadania, od razu widać jaka jest poprawna kolejność w proporcjach, bo jeśli np. jakiś bok będzie najkrótszy w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) to siłą rzeczy musi być proporcjonalny również do najkrótszego boku w trójkącie \(\displaystyle{ A_1 B_1 C_1}\). Lecz dziwne troszkę by było, gdyby od rysunku miał zależeć cały tok dalszego rozumowania i liczenia
Hm, ale przechodząc już do podstawowego pytania - czy można, na podstawie rysunku, bez utraty ogólności założyć kolejność w proporcjach?

Z góry dziękuję.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Podobieństwo trójkątów, (nie)utrata ogólności

Post autor: piasek101 »

Musisz brać stosunki odpowiednich boków (cokolwiek to oznacza, bo nie dla wszystkich oznacza to samo - jedni biorą stosunek boków jednego = stosunkowi boków z drugiego; inni stosunek boku z 1 do boku z 2 = stosunkowi boku z 1 przez bok z 2). Może da się to zrozumieć - ale w skrócie tak mi się napisało.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Podobieństwo trójkątów, (nie)utrata ogólności

Post autor: patry93 »

Hm... "odpowiednich" rozumiem jako ustalony porządek w kolejności wypisywania tych stosunków, ale mnie raczej rozchodzi się o coś w stylu: "pierwszy" bok w trójkącie ABC niech będzie AB i czy jako "pierwszy" bok w trójkącie \(\displaystyle{ A_1 B_1 C_1}\) mogę wziąć, bez utraty ogólności, np. bok \(\displaystyle{ C_1 A_1}\)? A potem już po kolei, tzn. "drugi" w ABC, to BC, natomiast "drugi" w \(\displaystyle{ A_1 B_1 C_1}\), to \(\displaystyle{ A_1 B_1}\).

Co do "rodzaju" stosunków -
jedni biorą stosunek boków jednego = stosunkowi boków z drugiego; inni stosunek boku z 1 do boku z 2 = stosunkowi boku z 1 przez bok z 2
Nie ma to chyba większego znaczenia?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Podobieństwo trójkątów, (nie)utrata ogólności

Post autor: piasek101 »

Co do znaczenia - to nieistotne - po to podawałem.

Co do uogólnienia - to ważnym jest jakie stosunki piszesz.

Raczej te - ,,z pierwszego przez z drugiego" - i niestety musisz wziąć konkretny z drugiego (czyli leżący naprzeciw odpowiedniego kąta); jak zostały nazwane to już inna sprawa.
ODPOWIEDZ