Trapez prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 4 razy
Trapez prostokątny
W trapezie prostokątnym ABCD przekątne przecinają się w punkcie K. Przeprowadzono odcinek KL prostopadły do dłuższej podstawy AB. Oblicz pole tego trapezu wiedząc, że krótsza przekątna ma długość taką samą jak dłuższe ramię trapezu oraz |KL| = 4 cm, |LB| = 10 cm, \(\displaystyle{ |\sphericalangle DAB| = |\sphericalangle ADC| = 90}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 20:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Pomógł: 1 raz
Trapez prostokątny
hej;]
warto zauważyć że trójkąty DCK i ABK są podobne. skorzystać z podobieństwa tych trójkątów, pitagoras, tales się też przydała.
warto zauważyć że trójkąty DCK i ABK są podobne. skorzystać z podobieństwa tych trójkątów, pitagoras, tales się też przydała.