Stosunek boku w kwadracie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Oluskaxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2009, o 15:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

Stosunek boku w kwadracie

Post autor: Oluskaxxx »

W kwadracie ABCD o boku długości 10cm kazdy z bokow podzielono w stosunku 2:3 tak, ze punkty podzialu wyznaczyly wierzchołki nowego kwadratu. Oblicz pole tego kwadratu.

Pole sama oblicze, tylko nie mam pojęcia zielonego jak wyliczyc ten stosunek ; zupelnie wylecialo mi to z glowy. Prosze o pomoc. Z Góry dziękuje
Awatar użytkownika
High Voltage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Stosunek boku w kwadracie

Post autor: High Voltage »

\(\displaystyle{ 10:5=2}\)

\(\displaystyle{ a=2*2=4cm}\)

\(\displaystyle{ b=2*3=6cm}\)
Oluskaxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2009, o 15:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

Stosunek boku w kwadracie

Post autor: Oluskaxxx »

Thx -- 11 lis 2009, o 14:51 --ejjj ale tu chuna jest cos nie tak, jak kwadrat moze miec 2 rozne boki? czy to sa 2 rozwiazania?
Awatar użytkownika
High Voltage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Stosunek boku w kwadracie

Post autor: High Voltage »

Kwadrat raczej nie może mieć dwóch różnych boków ale stosunek tych boków jest dobrze obliczony więc może błąd w treści zadania
ODPOWIEDZ