trapez prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ola123_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 2 lis 2009, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 16 razy

trapez prostokątny

Post autor: ola123_89 »

W trapezie prostokątnym różnica długości podstaw jest równa 4,5 cm a tangens kąta ostrego wynosi 1 i 1/3 . Oblicz różnicę długości ramion tego trapezu

Bardzo prosze o pomoc Z góry dziekuję
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

trapez prostokątny

Post autor: barakuda »

a - dłuższa podstawa
b - krótsza podstawa
c - ramię prostopadłe do podstaw=h
d-drugie ramię

\(\displaystyle{ \frac{h}{a-b} = 1 \frac{1}{3}}\)

\(\displaystyle{ \frac{h}{4,5} = \frac{4}{3}}\)

\(\displaystyle{ h= \frac{4}{3} \cdot 4,5 = \frac{4}{3} \cdot \frac{9}{2} = 6 \ cm}\)

\(\displaystyle{ d= \sqrt{h^2 + (a-b)^2} = \sqrt{6^2 + ( \frac{9}{2})^2 } = \sqrt{36 + \frac{81}{4} } = \sqrt{ \frac{225}{4} } = \frac{15}{2} = 7,5 \ cm}\)
ODPOWIEDZ