Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pufka69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 paź 2009, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego kwadratu

Post autor: pufka69 »

Punkty A=(3,1), B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego kwadratu.

Co trzeba po kolei zrobić
adelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 10 lis 2009, o 10:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bartoszyce/Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego kwadratu

Post autor: adelo »

Wskazówki:

Trzeba wyznaczyć 2 przypadki:
1. Gdy pkt C będzie położony wyżej niż pkt B i C.
2. Gdy pkt C będzie położony niżej niż pkt B.

Odcinek AB potraktuj jako przeciwprostokątną i dorysuj liniami przerywanymi przyprostokątne i spójrz 'co się stało'.

Przyprostokątną potraktuj jako połowę (trójkąta) = dorysuj sobie drugi trójkąt i zobacz co się stało.


W tym zadaniu należy zastosować tzw. wektory przesunięcia.
ODPOWIEDZ