trójkąt równoboczny
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
trójkąt równoboczny
\(\displaystyle{ h=a-2}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}=a-2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3}-2a }{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a (\sqrt{3}-2) }{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{-4}{ \sqrt{3}-2 } = \frac{-4( \sqrt{3}+2 )}{-1} = 4( \sqrt{3}+2) \ cm}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}=a-2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3}-2a }{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a (\sqrt{3}-2) }{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{-4}{ \sqrt{3}-2 } = \frac{-4( \sqrt{3}+2 )}{-1} = 4( \sqrt{3}+2) \ cm}\)