Klasa 3 gimnazjum

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
xwalecx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Klasa 3 gimnazjum

Post autor: xwalecx »

Majtkowie na statku zaczęli krzyczeć, że w mesie jest zbyt ciemno. Zdenerwowany bosman zapiął pas i krzyknął:
-Hej, do czorta! nie buntować mi się! przez te cztery bulaje wpada tyle samo światła co przez dwa okna o wymiarach
0,5m x 0,75m.
-Bosman jak zwykle nas buja - westchnął najstarszy z majtków.
Każdy bulaj ma średnicę 50 cm. Czy bosman bujał czy nie?
Bardzo prosze o szybka odpowiedz gdyz zadanie jest na jutro.
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Klasa 3 gimnazjum

Post autor: mx2 »

xwalecx pisze:Majtkowie na statku zaczęli krzyczeć, że w mesie jest zbyt ciemno. Zdenerwowany bosman zapiął pas i krzyknął:
-Hej, do czorta! nie buntować mi się! przez te cztery bulaje wpada tyle samo światła co przez dwa okna o wymiarach
0,5m x 0,75m.
-Bosman jak zwykle nas buja - westchnął najstarszy z majtków.
Każdy bulaj ma średnicę 50 cm. Czy bosman bujał czy nie?
Bardzo prosze o szybka odpowiedz gdyz zadanie jest na jutro.
Liczysz pola 2 okien, czyli:
\(\displaystyle{ 0.5\cdot0.75\cdot2}\)

I pole 4 bujali:
\(\displaystyle{ 4\pi\cdot0.5^{2}=4\cdot3.14\cdot0.25}\)
I porównujesz oba pola.
Oluskaxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2009, o 15:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

Klasa 3 gimnazjum

Post autor: Oluskaxxx »

Hehe ostatnio to zadanie robilam na matme


P= (pir [kwadrat]
P=25 [do kwadratu]
P=625cm [kwadratowych]
P(okregu)= 625*4=2500
2500cm=0.25m [kwadratowych]
P (kwadratu) = 0,5 m x 0.75m=0.375m[kwadratowego]
P={drugiego kwadratu] 0.375x2= 0,750 m[kwadratowych]
no i jesli chcesz wymiary rzeczywiste wystarczy podstawic {pi} 3.14 do wynikow
ODPOWIEDZ