Miara kąta CDB

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ona__xD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 15 paź 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Myszków

Miara kąta CDB

Post autor: Ona__xD »

W okrąg o środku S wpisany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie między ramionami AC i BC
równym 40 stopni. Przez wierzchołek B i środek okręgu S poprowadzono prostą, która przecięła bok AC
trójkąta w punkcie D. Wyznacz miarę kąta CDB.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Miara kąta CDB

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \sphericalangle DBC = \beta\,\,\,\,}\) ; \(\displaystyle{ \,\,\, \sphericalangle DSC = 2 \, \beta\,\,\,\,}\) ; \(\displaystyle{ \beta = 20 ^{o} ; \alpha = ...}\)
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

Miara kąta CDB

Post autor: yoana91 »

dlaczego akurat 20 stopni?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Miara kąta CDB

Post autor: florek177 »

Bo jest kątem trójkąta równoramiennego BSC. Odcinek SC jest dwusieczną kata ACB = 40 st.
ODPOWIEDZ