a)Jaka długość ma cięciwa wycięta z prostej y=-2x+1 przez okrąg x � +y � =4?
b)Oblicz długość wspólnej cięciwy okręgu x � +y � =9 i okręgu (x-4) � +y � =4
Z góry dziękuję za pomoc
cięciwa wycięta z prostej przez okrąg
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
cięciwa wycięta z prostej przez okrąg
W pierwszym ułóż układ równań
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x^2+y^2=4\\y=-2x+1\end{array}}\)
otrzymasz dwa punkty (powiedzmy Ai B) i zastosuj wzór na odległość \(\displaystyle{ |AB]=\sqrt{(x_{2}-x_{1})^{2}+(y_{2}-y_{1})^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x^2+y^2=4\\y=-2x+1\end{array}}\)
otrzymasz dwa punkty (powiedzmy Ai B) i zastosuj wzór na odległość \(\displaystyle{ |AB]=\sqrt{(x_{2}-x_{1})^{2}+(y_{2}-y_{1})^{2}}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
cięciwa wycięta z prostej przez okrąg
W b) rowniez uloz uklad rownan. Odejmij drugie rownanie od pierwszego, dostaniesz
\(\displaystyle{ x^2-(x-4)^2 = 5}\) itd itp, poradzisz sobie.
\(\displaystyle{ x^2-(x-4)^2 = 5}\) itd itp, poradzisz sobie.