Znajdź współrzędne punktów prostej i okręgu:
y=-2x+3
x � +y � =4
PS:To pewnie proste zadanie, ale nie przerabiałam tego na lekcji...
współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu
- Grzegorz Getka
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WEiTI PW
- Pomógł: 4 razy
współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu
Znaczy przecięcia ?
\(\displaystyle{ \Large x^{2}+(-2x+3)^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ 5x^{2}-12x+5=0}\)
Z tego:
\(\displaystyle{ \Large x_{1}=\frac{12-sqrt{44}}{2} \quad lub \quad x_{2}=\frac{12+\sqrt{44}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \Large x^{2}+(-2x+3)^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ 5x^{2}-12x+5=0}\)
Z tego:
\(\displaystyle{ \Large x_{1}=\frac{12-sqrt{44}}{2} \quad lub \quad x_{2}=\frac{12+\sqrt{44}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2006, o 17:39 przez Grzegorz Getka, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 11 maja 2006, o 17:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: chorzów
- Podziękował: 23 razy
współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu
Więc to tak trzeba zrobić...tak mi się wydawało, szczerze mówiąc
Dzięki:)
Dzięki:)
współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu
Sory ,że odkopuję temat, ale zastanawia mnie, co zrobić dalej... zrobiłem według powyższych wskazówek, jednak w odpowiedziach (w podr.) mam:
(\(\displaystyle{ \frac{6+ \sqrt{11} }{5}}\) , \(\displaystyle{ \frac{3-2 \sqrt{11} }{5}}\))
(\(\displaystyle{ \frac{6- \sqrt{11} }{5}}\) , \(\displaystyle{ \frac{3+2 \sqrt{11} }{5}}\))
Obliczyłem \(\displaystyle{ x _{1}}\) i \(\displaystyle{ x _{2}}\) jednak nie wiem co dalej...
(\(\displaystyle{ \frac{6+ \sqrt{11} }{5}}\) , \(\displaystyle{ \frac{3-2 \sqrt{11} }{5}}\))
(\(\displaystyle{ \frac{6- \sqrt{11} }{5}}\) , \(\displaystyle{ \frac{3+2 \sqrt{11} }{5}}\))
Obliczyłem \(\displaystyle{ x _{1}}\) i \(\displaystyle{ x _{2}}\) jednak nie wiem co dalej...