Jedna z podstaw trapezu równoramiennego opisanego na okręgu ma długość 8, ramię tego trapezu ma długość 5. oblicz promień okręgu wpisanego w ten trapez oraz pole trapezu
prosze o pomoc
Obliczyć promień okręgu wpisanego w trapez oraz pole trap
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Obliczyć promień okręgu wpisanego w trapez oraz pole trap
a=8, b - podstawy
c=5 - ramię
r - promień okręgu wpisanego
h - wysokość trapezu
skoro okrąg jest wpisany, to musi zachodzić 2c=a+b. Z tego wychodzi b=2. Teraz prowadzimy wysokość z któregoś wierzchołka, otrzymujemy trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej c=5 i przyprostokątnych h oraz \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2}=3}\). Z twierdzenia Pitagorasa obliczamy h=4. Wysokość jest równa średnicy okręgu wpisanego, h=2r. Z tego r=4.
c=5 - ramię
r - promień okręgu wpisanego
h - wysokość trapezu
skoro okrąg jest wpisany, to musi zachodzić 2c=a+b. Z tego wychodzi b=2. Teraz prowadzimy wysokość z któregoś wierzchołka, otrzymujemy trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej c=5 i przyprostokątnych h oraz \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2}=3}\). Z twierdzenia Pitagorasa obliczamy h=4. Wysokość jest równa średnicy okręgu wpisanego, h=2r. Z tego r=4.
Obliczyć promień okręgu wpisanego w trapez oraz pole trap
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A (-1,0),b(1,0) c (0,1) Podaj współezędne wierzchołków trójkąta A,B,C, symetrycznego do trójkąta ABC względem
a) osi OX
b) osi OY
c) punktu 0 (0,0)
Prosze o pomoc
a) osi OX
b) osi OY
c) punktu 0 (0,0)
Prosze o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Obliczyć promień okręgu wpisanego w trapez oraz pole trap
Po kolei obliczasz współrzędne każdego przekształconego punktu, pamiętając, że:
a)\(\displaystyle{ S_{OX}(P(x;y))=P'(x;-y)}\)
b)\(\displaystyle{ S_{OY}(P(x;y))=P'(-x;y)}\)
c)\(\displaystyle{ S_{(0;0)}(P(x;y))=P'(-x;-y)}\)
a)\(\displaystyle{ S_{OX}(P(x;y))=P'(x;-y)}\)
b)\(\displaystyle{ S_{OY}(P(x;y))=P'(-x;y)}\)
c)\(\displaystyle{ S_{(0;0)}(P(x;y))=P'(-x;-y)}\)
Obliczyć promień okręgu wpisanego w trapez oraz pole trap
Punkt P (-1,1) przesunięto o wektor u =[ 1,4 ] a następnie otrzymany punkt P, przesunięto o wektor a -[5,2], otrzymując punkt P,,. oblicz wspułrzędne punktu P,,.
nad kazdym u jest strzałka w zadaniu
a te współrzędne trójkąta to juz jest całe obliczone ??
[/list][/u]
nad kazdym u jest strzałka w zadaniu
a te współrzędne trójkąta to juz jest całe obliczone ??
[/list][/u]
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Obliczyć promień okręgu wpisanego w trapez oraz pole trap
Czyli łącznie przesunięto punkt P o wektor o współrzędnych [1+5;4+2]=[6;6]. P'=(-1+6;1+6)=(5;7)
Podałem tylko jak to się robi, np punkt C w symetrii względem OX będzie miał współrzędne (0;-1), ale tyle to chyba sobie potrafisz policzyć?a te współrzędne trójkąta to juz jest całe obliczone ??
Obliczyć promień okręgu wpisanego w trapez oraz pole trap
Jaka jest wysokość budynku rzucającego cień długości 19m w momencie, gdy promienie słoneczne padają pod kątem α = 55 stopni?
nie bardzo to zrobie jestem za ciemny od czasu wypadku samochodowego
oblicz tez te współrzędne plis widze ze znasz sie na matmie
nie bardzo to zrobie jestem za ciemny od czasu wypadku samochodowego
oblicz tez te współrzędne plis widze ze znasz sie na matmie