Zadania z trapezem, równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
piotr90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 17 cze 2009, o 07:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Zadania z trapezem, równoległobok

Post autor: piotr90 »

Zadanie 1
Boki AD i CD trapezu leżą na prostych przecinających się w punkcie M. Oblicz dł. odcinka |CM| jeżeli |AB|=10, |CD|=25, |BM|=8

Zadanie 2.
Oblicz dł. boków i wysokości rownoległoboku o obwodzie 72 wiedząc że stosunek jego wysokości wynosi 5/7, a stosunek miar jego katów wew. jest równy 1/2.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zadania z trapezem, równoległobok

Post autor: piasek101 »

2. Zatem (z pola) masz stosunek boków, więc z obwodu je dostaniesz.

Suma miar sąsiednich kątów równoległoboku to ... (przyda się do znalezienia wysokości).
ODPOWIEDZ