pole romu, przekątne
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pole romu, przekątne
Narysuj romb i przekątne. Przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym i dzielą się na połowy. Powstały więc cztery przystające trójkąty prostokątne. Z tw.Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 17^2= (\frac{x}{2})^2+( \frac{x+14}{2})^2}\)
gdzie: x - krótsza przekątna, x+14 - dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ 17^2= (\frac{x}{2})^2+( \frac{x+14}{2})^2}\)
gdzie: x - krótsza przekątna, x+14 - dłuższa przekątna