Udowodnić, że jeżeli przekątne dwóch czworokątów są równej długości (odpowiednie przekątne , oczywiście-) to ich pola są również równe.
Jeszcze raz proszę o pomoc.. ciekawe, zresztą....bardzo intygujące
poprawiłam ciut temat zapoznaj się z regulaminem
karolina25
przekątne w czworokątach
- Mapedd
- Użytkownik
- Posty: 299
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
przekątne w czworokątach
pole kazdego czworokata wyaraza sie wzorem :
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}d_1d_2sin\phi}\)
gdzie \(\displaystyle{ d_1,d_2}\) to dlugosci przekątnych a \(\displaystyle{ \phi}\) to kąt miedzy nimi,
wydaje mi sie ze twierdzenie ktore podalas nie jest prawdziwe, bo do równości pól dwoch czworokatow potrzeba rownosci iloczynu przekatnych i rownosci kąta pomiedzy nimi...
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}d_1d_2sin\phi}\)
gdzie \(\displaystyle{ d_1,d_2}\) to dlugosci przekątnych a \(\displaystyle{ \phi}\) to kąt miedzy nimi,
wydaje mi sie ze twierdzenie ktore podalas nie jest prawdziwe, bo do równości pól dwoch czworokatow potrzeba rownosci iloczynu przekatnych i rownosci kąta pomiedzy nimi...
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 maja 2006, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
przekątne w czworokątach
dziękuję za wzór....
A Tak z ciekawości- po wileu próbach w końcu się poddałem- jaki jest dowód owego twierdzenia (wzoru)?
A Tak z ciekawości- po wileu próbach w końcu się poddałem- jaki jest dowód owego twierdzenia (wzoru)?
- Mapedd
- Użytkownik
- Posty: 299
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
przekątne w czworokątach
byl gdzies dowod chyba na forum ostatnio, ale chyba to idzie tak ze dzielisz sobie te przekatne wzgledem punitu przecięcia i liczysz pola czterech trojkatów na jakie podzilily te czastki przekatnych czworokat, wiesz liczysz ze wzoru \(\displaystyle{ P_{\Delta} = \frac{1}{2}absin\gamma}\) , gdzie \(\displaystyle{ a,b}\)dlugosci boków trójkąt a \(\displaystyle{ \gamma}\) to kąt miedzy nimi:)