Odcinek DE dzieli prostokąt na rys. na 2 figury: trójkąt ADE i czweorokąt BCDE, których pola mają się do siebie jak 1:4. Jaki jest stosunek AE:EB?
Prostokat i odcinek
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 14:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice B-B
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Prostokat i odcinek
oznaczmy x- AE y-BE i h-AD więc
\(\displaystyle{ 4*(0.5*h*x)= \frac{(y+x+y)h}{2}}\)
więc \(\displaystyle{ \frac{x}{y}= \frac{2}{3}}\)
pzdr
\(\displaystyle{ 4*(0.5*h*x)= \frac{(y+x+y)h}{2}}\)
więc \(\displaystyle{ \frac{x}{y}= \frac{2}{3}}\)
pzdr