jak to obliczyc?
55 stopni 20 minut 15 sek,400 na radiany?:(
wiem jak wyglada wzor ale nie wiem jakim sposobem wykonac to dzialanie
prosze o pomoc
jak zamienic stopnie na radiany?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrow
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
jak zamienic stopnie na radiany?
Nie pamietam dokładnie jak to sie robiło ale najpierw zamieniłabym to na stopnia a następnie podstawiła do wzoru i przeliczyła na radiany
\(\displaystyle{ 55^o20'15''400''' = 55+ \frac{20}{60}+ \frac{15}{3600}+ \frac{400}{216000} = (\frac{119530}{2160})^o}\)
\(\displaystyle{ rad = \frac{(\frac{119530}{2160})^o \cdot \pi}{180^o} \approx 0,9658 rad}\)
\(\displaystyle{ 55^o20'15''400''' = 55+ \frac{20}{60}+ \frac{15}{3600}+ \frac{400}{216000} = (\frac{119530}{2160})^o}\)
\(\displaystyle{ rad = \frac{(\frac{119530}{2160})^o \cdot \pi}{180^o} \approx 0,9658 rad}\)