W trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki o długościach 4 i 9cm. Oblicz pole tego trójkąta.
ODP. Ma wyjść 39cm
Pomożecie?
Trójkąt prostokątny i wysokość opuszczona na przeciwprostoką
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Trójkąt prostokątny i wysokość opuszczona na przeciwprostoką
\(\displaystyle{ a, b}\) - przyprostokątne
\(\displaystyle{ c=13}\) - przeciwprostokątna
Z podobieństwa trójkątów
\(\displaystyle{ \frac{4}{a} = \frac{a}{13}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{b} = \frac{b}{13}}\)
I liczysz
\(\displaystyle{ c=13}\) - przeciwprostokątna
Z podobieństwa trójkątów
\(\displaystyle{ \frac{4}{a} = \frac{a}{13}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{b} = \frac{b}{13}}\)
I liczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 3 razy
Trójkąt prostokątny i wysokość opuszczona na przeciwprostoką
to wychodzi że a=\(\displaystyle{ \sqrt{52}}\) a b=\(\displaystyle{ \sqrt{117}}\), a h=6. To czemu mi nie chce pole wyjść:?: