Wysokości równoległoboku, poprowadzone z wierzchołków kątów rozwartych na dłuższe boki, dzielą równoległobok na dwa trójkąty równoramienne i kwadrat. Wiedząc dodatkowo, że dłuższy bok równoległoboku ma długość 6 cm, oblicz długość odcinka przekątnej zawartego w kwadracie.
Proszę o pomoc.
Długość odcinka przekątnej
- kam_new93
- Użytkownik
- Posty: 673
- Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 106 razy
Długość odcinka przekątnej
Sorki ale policzyłem nie to co trzeba
teraz sie poprawię
jak sobie rozrysujesz to zobaczysz że szukany odcinek to 1/3 przeciwprostokatnej trojkata prostokatnego
jedna przyprostokatna bedzie miala 9cm długość , a druga 3cm
tw. pitagorasa
\(\displaystyle{ 9 ^{2}+3 ^{2}=c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ c ^{2}=90}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{90}= \sqrt{9*10}=3 \sqrt{10}cm}\)
widzimy że szukany odcinek to jedna trzecia długości czyli \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)
teraz sie poprawię
jak sobie rozrysujesz to zobaczysz że szukany odcinek to 1/3 przeciwprostokatnej trojkata prostokatnego
jedna przyprostokatna bedzie miala 9cm długość , a druga 3cm
tw. pitagorasa
\(\displaystyle{ 9 ^{2}+3 ^{2}=c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ c ^{2}=90}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{90}= \sqrt{9*10}=3 \sqrt{10}cm}\)
widzimy że szukany odcinek to jedna trzecia długości czyli \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)