drut rozcieto na 2 czesci
drut rozcieto na 2 czesci
Drut o długości 1 rozcięto na dwie części. Z jednej części utworzono kwadrat, a z drugiej okrąg. Jaka powinna być długość każdej części tego drutu, aby suma pól kwadratu i koła była najmniejsza?
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
drut rozcieto na 2 czesci
Rozcinamy drut na 2 części, pierwsza ma długość l, druga ma długość 1-l. Przyjmijmy, że z kawałka drutu o długości l utworzone będzie koło. Mamy wtedy:
\(\displaystyle{ P(l)=\left(\frac{1-l}{4}\right)^2+\pi\left(\frac{l}{2\pi}\right)^2}\)
Wystarczy znaleźć ekstremum funkcji.
\(\displaystyle{ P(l)=\left(\frac{1-l}{4}\right)^2+\pi\left(\frac{l}{2\pi}\right)^2}\)
Wystarczy znaleźć ekstremum funkcji.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
drut rozcieto na 2 czesci
P(l) jest polem koła oraz kwadratu w funkcji długości części l, natomiast ekstremum funkcji jest minimalną/maksymalną wartością funkcji w danym przedziale, czyli w tym przypadku minimalnym polem dwóch figur w zależności od długości części l. Musisz znaleźć ten punkt, spróbuj to zrobić sama, w razie problemów pytaj.