witam. zadanie wygląda tak:
"W rombie o boku 10cm wierzchołek D kąta rozwartego połączono ze środkami K i L boków przeciwległych. Oblicz pole rombu jeżeli pole trójkąta DKL jest równe 36."
myslałem tak żeby zrobić to z parametrem a w tym trójkącie KM i LM są równoległe (tw. talesa) ale nie wiem już nic:P pomóżcie.
pozdrawiam wszystkich forumowiczów![/b]
oblicz pole rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
oblicz pole rombu
Pole trójkąta BKL, jest równe
\(\displaystyle{ P_{\bigtriangleup BKL} \,=\, \frac{1}{3} P_{\bigtriangleup DKL}}\)
Z podobieństwa trójkątów ABC i KBL mamy
\(\displaystyle{ P_{\bigtriangleup BKL} \,=\, \frac{1}{4} P_{\bigtriangleup ABC}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ P_{ABCD}\,=\,96}\)
\(\displaystyle{ P_{\bigtriangleup BKL} \,=\, \frac{1}{3} P_{\bigtriangleup DKL}}\)
Z podobieństwa trójkątów ABC i KBL mamy
\(\displaystyle{ P_{\bigtriangleup BKL} \,=\, \frac{1}{4} P_{\bigtriangleup ABC}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ P_{ABCD}\,=\,96}\)
oblicz pole rombu
hej. zapmnialem powiedziec ze trzeba wykorzystac w tym zadaniu tw. talesa pozdr.
p.s. dzieki za inny sposob rozw.
p.s. dzieki za inny sposob rozw.