Treść zadania:
Podstawy trapezu maja długość 12 i 18 cm. W jakim stosunku dzielą się przekątne tego trapezu odp..
zastanawiam się jak tą odpowiedź uzasadnić proszę o pomoc
jak uzasadnić odpowiedź?
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
jak uzasadnić odpowiedź?
z podobieństwa trójkątów :\(\displaystyle{ \frac{x}{12}= \frac{y}{18}}\)
gdzie x i y to odpowiednie kawałki przekątnej
więc :
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}= \frac{3}{2}}\)
no i tak samo z drugiej strony
pzdr
gdzie x i y to odpowiednie kawałki przekątnej
więc :
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}= \frac{3}{2}}\)
no i tak samo z drugiej strony
pzdr