Trapez rownoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Chodar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 lis 2009, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olo
Podziękował: 1 raz

Trapez rownoramienny

Post autor: Chodar »

Witam. Chcialem sie zapytac czy jest mozliwos rozwiazania tego zadania i jezeli tak to w jaki sposob. Z gory dziekuj.

Trapez rownoramienny o wysokosci \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) a przecinajaca boki w polowie wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\). Oblicy przekatna tego trapeza.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez rownoramienny

Post autor: anna_ »

Możesz poprawić treść, bo chyba czegoś tam brakuje.
Chodar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 lis 2009, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olo
Podziękował: 1 raz

Trapez rownoramienny

Post autor: Chodar »

Jeżeli chodzi o dane to właśnie są tylko 2, i nie wiem czy jest błąd w książce, czy po prostu jest możliwość rozwiązania tego zadania tylko z tymi dwiema danymi.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez rownoramienny

Post autor: anna_ »

Chodar pisze: Trapez rownoramienny o wysokosci \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) a przecinajaca boki w polowie wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\). Oblicy przekatna tego trapeza.
Przeczytaj to jeszcze raz.
a przecinajaca boki w polowie wynosi
o co tu chodzi?
Chodar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 lis 2009, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olo
Podziękował: 1 raz

Trapez rownoramienny

Post autor: Chodar »


i obliczyc do tego przekatna trapezu
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez rownoramienny

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/f2bbbfdf0f8/

\(\displaystyle{ |EF|= \frac{a+b}{2}= \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ |AG|= \frac{a-b}{2}}\)
\(\displaystyle{ |GB|=|AB|-|AG|=a-\frac{a-b}{2}= \frac{a+b}{2} = \sqrt{6}}\)
Z Pitagorasa dla trójkąta GBD
\(\displaystyle{ |GB|^2+|GD|^2=|DB|^2}\)
Podstawiasz i liczysz
ODPOWIEDZ