wycinek koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

wycinek koła

Post autor: mycha-mycha1 »

w wycinek koła o promieniu długości R i kącie środkowym o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\) wpisano okrąg
wyznacz długość promienia r tego okręgu
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wycinek koła

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \frac{r}{R-r}=sin(0,5\alpha)}\)
ODPOWIEDZ